P. Kažimír: Zrušenie cla na tovary z Ukrajiny neohrozí rozpočet SR

12.03.2014 Bratislava

Bratislava 12. marca (TASR) – Zrušenie cla na potraviny dovážané z Ukrajiny nebude mať negatívny vplyv na rozpočty štátov Európskej únie. Povedal to dnes po skončení rokovania vlády minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD), podľa ktorého je situácia na Ukrajine vážna a možno ešte bude vážnejšia po referende.

"Na stole je balík opatrení pre Ukrajinu poskladaný z rôznych položiek. Dobrou správou je, že to nemá žiadny dodatočný vplyv na rozpočty verejných financií členských krajín Európskej únie, lebo sa pracuje s rezervami vo vnútri EÚ a Európskej komisie," uviedol Kažimír.

Zároveň priblížil, že veľmi dôležité bude dohliadať na kvalitu dovážaných tovarov. "Čo sa týka medzinárodného obchodu - na prvom mieste musí byť kvalita, máme veľmi zlé skúsenosti aj z iných členských krajín, keď sa dostávajú na naše pulty tovary, ktoré nemajú dostatočnú kvalitu, alebo dokonca ohrozujú zdravie ľudí," pripustil Kažimír s tým, že preto budú veľkú úlohu pri kontrolách zohrávať hygienici a potravinári.

Jednostranné colné poplatky na tovary pochádzajúce z Ukrajiny sa rušia do 1. novembra tohto roka a forma tejto pomoci bola vyčíslená na 487 miliónov eur.
 

Vyberte región